22.10.10

Defending free will: A fruit fly makes choices/ Ελεύθερη Βούληση

Το ακόλουθο άρθρο πραγματεύεται με το αν οι μύγες έχουν ελεύθερη βούληση. Συζήτηση η οποία προέρχεται από το αναπάντητο ερώτημα του αν οι άνθρωποι έχουν ελεύθερη βούληση. Αξίζει.

http://www.reuters.com/article/idUSN1532077920070516?pageNumber=2

20.10.10

Brownian Motion και Benoit Mandelbrot

Να τι μαθαίνει όταν κανείς βαριέται και αναρωτιέται μήπως τα σωματίδια που διακρίνουμε υπό το έντονο φως του ηλίου δεν κίνουνται σε τελείως τυχαίες τροχίες. Η απάντηση που βρήκα είναι Brownian Motion.

Ένα σχετικό λινκ και ένα περίπου άσχετο βίντεο ακολουθούν:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/81815/Brownian-motion
http://www.ted.com/talks/benoit_mandelbrot_fractals_the_art_of_roughness

15.10.10

Christopher Pissarides, 2010 Nobel Prize in Economics




 Browse his LSE page here.

Ignore the greek public discource (contagiously lunatic utter crap) and read what he has to say on ending Greece's trials and tribulations here.

Work hard and do not despair.

7.10.10

Ψώνια στη Νέα Υορκη

Είναι άλλο ένα άρθρο του ιδιαίτερα προσφιλούς δημοσιογράφου της <Καθημερινής>, Στέφανου Κασιμάτη. Η στήλη του αξίζει τις περισσότερες φορές, εώς και όλες.

Ψώνια στη Νέα Υόρκη
Tου Στεφανου Κασιματη

Η Αμερικανίδα Andrea Peyser είναι δημοσιογράφος της New York Post και, όπως προκύπτει από τα γραφόμενά της, είναι και εχθρά της πατρίδος μας. Στη στήλη την οποία διατηρεί στην προαναφερθείσα εφημερίδα δημοσίευσε προχθές ένα επαίσχυντο κείμενο, όπου ισχυρίζεται ότι η Αυτού Εξοχότης ο υπουργός Εξωτερικών φον Δρούτσας διέπρεψε, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, στα ψώνια. Αναφέρει, συγκεκριμένα, τις μαρτυρίες αυτοπτών, βάσει των οποίων πομπή τριών η τεσσάρων αυτοκινήτων, συνοδευόμενη από περιπολικό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, κατέπλευσε σε ένα -φρικτόν ειπείν- κυριλέ στοκατζίδικο (discount designer store) στα βόρεια της πολιτείας. Από τα αυτοκίνητα υποτίθεται ότι ξεχύθηκαν ξένοι διπλωμάτες, οι οποίοι και επέπεσαν στην πραμάτεια του στοκατζίδικου. Τέλος, η δημοσιογράφος, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ισχυρίζεται ότι η πομπή μετέφερε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τον οποίο και κατονομάζει ως «Dimitros Droutsas».

Ο ισχυρισμός της είναι καταφανώς ψευδής και υποβολιμαίος. Κατ’ αρχάς, επειδή η κυρία που υπογράφει το κατάπτυστο δημοσίευμα όχι μόνον παραλείπει τον τίτλο ευγενείας του υπουργού, αλλά επιπλέον παραποιεί και το όνομά του. Το καταγράφει ως Δημητρό, αντί του ορθού Δημήτριος. Επιπροσθέτως, είναι απλώς αδιανόητο ότι ένας φον Δρούτσας θα μπορούσε ποτέ να ψωνίζει από ένα στοκατζίδικο κάπου στις εξοχές της Νέας Υόρκης. Ο φυσικός χώρος του ανδρός, ως προς τα ενδυματολογικά, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα καθωσπρέπει καταστήματα της λεωφόρου Μάντισον: να ράβεται στου Logsdail, να παραγγέλνει τα πουκάμισά του από τον Kabbaz και για γραβάτες και αξεσουάρ να ψωνίζει από τον Herzfeld. Προφανώς όμως, αγαπητοί αναγνώστες, ο Κίσιντζερ και οι λοιποί συνωμότες έχουν προσαρμόσει στα νέα δεδομένα το άθλιο σχέδιό τους για την υπονόμευση του Ελληνισμού. Μετά τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, τώρα έβαλαν στο μάτι και τον Δρούτσα μας. Ας γνωρίζουν όμως ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να τα καταφέρουν!

Ενα γραφείο με θέα
Αντικείμενο της διαμάχης, όπως πληροφορούμαι, ήταν η κατοχή του μεγαλοπρεπούς υπουργικού γραφείου, με τη μαγευτική θέα στο λιμάνι, στο νέο κτίριο του υπουργείου Θαλασσίων Μεταφορών (πρώην Ναυτιλίας). Οι συνθήκες που την επέτρεψαν ήταν ο τεμαχισμός των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος μεταξύ δύο υπουργείων: το μεν Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημοσίας Τάξεως) του Χρήστου Παπουτσή πήρε την αστυνόμευση των λιμένων, τις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων και τον Θάλαμο Ερευνας και Διάσωσης, το δε Θαλασσίων Υποθέσεων του Γιάννη Διαμαντίδη κράτησε τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με φίλους του Γ. Διαμαντίδη, ο Χρ. Παπουτσής έκρινε ότι, για το σκέλος των αρμοδιοτήτων του που αφορούν το Λιμενικό όφειλε να διατηρεί γραφείο και στον Πειραιά. Προς τούτο, ζήτησε από τον Γ. Διαμαντίδη και την υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή να μετακομίσουν στο παλαιό, ρυπαρό και καταθλιπτικό κτίριο του υπουργείου επί της Γρ. Λαμπράκη και να αφήσουν το νέο κτίριο για τον ίδιο. Η μεν υφυπουργός υπέκυψε στο κύρος και τη φυσική υπεροχή του υπουργού Παπουτσή, αλλά ο Γ. Διαμαντίδης ηρνήθη σθεναρώς. Υποθέτω ότι τώρα, καθώς εσείς διαβάζετε τούτες τις γραμμές, ο ηρωικός Γ. Διαμαντίδης παραμένει ταμπουρωμένος (για τρίτη ή τέταρτη συναπτή ημέρα -ποιος να ξέρει...) στο ωραίο του γραφείο, αρνούμενος να ξεμυτίσει, μην τυχόν επιστρέφοντας δει τον διεκδικητή του χώρου να το έχει καταλάβει. Θερμή παράκληση υποβάλλω στον Χρήστο Παπουτσή, να επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή των προμηθειών στον ελεύθερο πολιορκημένο...

Το όλο θέμα φαίνεται εκ πρώτης όψεως κωμικό, αλλά δεν είναι καθόλου. Διότι το υπουργικό γραφείο είναι το ύψιστο σύμβολο της εξουσίας ενός υπουργού και, σύμφωνα με το γνωστό απόφθεγμα του Μιτεράν, «πολιτική είναι ο χειρισμός των συμβόλων». (Το θλιβερό, βέβαια, είναι ότι στην Ελλάδα η πολιτική σπανίως είναι κάτι περισσότερο από αυτό...)

«Τηλεφώς» στηρίζει Ψωμιάδη
Από το γραφείο του Παναγιώτη Ψωμιάδη κοινοποιήθηκε ότι την υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν κάποιοι «Οικολόγοι Ελλάδας» με ανακοίνωσή τους, «η οποία φέρει τις υπογραφές του γενικού γραμματέα και του γενικού υπευθύνου του κόμματος». Επειδή στο σχετικό δελτίο Τύπου του Π. Ψωμιάδη δεν αναφέρονται τα ονόματα των ιθυνόντων της εν λόγω οικολογικής κίνησης, να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Παπανικόλα και τους φίλους του, γνωστούς από τον ιδιόρρυθμο τηλεοπτικό σταθμό «Τηλεφώς», η λειτουργία του οποίου επεξέτεινε τα όρια της τηλεοπτικής γραφικότητος. Αντε, λοιπόν, με το καλό να έλθει και η στήριξη του Δημοσθένη Βεργή!

Ολίγη αγαπημένη πολιτεία
«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλέστατη χώρα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. [...] Παντού σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι η πατρίδα μας είναι από τις πιο ασφαλείς περιοχές, από τους πιο ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς». Αυτά δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, εξ αφορμής μιας ταξιδιωτικής οδηγίας των Αμερικανών· και, αφού έπεσε η νύχτα, βγήκε μια βόλτα, να πάρει τον αέρα του και να αλλάξει σκέψεις «βλέποντας τουλάχιστον ολίγη αγαπημένη πολιτεία». Κατέβηκε αμέριμνος την Ευριπίδου, περιπλανήθηκε στα στενά, βγήκε στην Αθηνάς, από εκεί έφθασε στην Ομόνοια κι ύστερα έπιασε την Πατησίων και τις παρόδους της. Ελπίζω να επέστρεψε σώος...

Citation solution

Πολύ χρήσιμο για παραπομπές/αναφορές κειμένων.

http://citationmachine.net/