Το 1987 το μαθητικό συγκρότημα του Σχολείου λεγόταν Αχτύπητα Φιλέτα. Και να τι έχει γράψει ο Γιώργος Θαλάσσης σε ένα άρθρο του σχετικό με τη γλώσσα που διδάσκει (ή δεν διδάσκει...) το ελληνικό σχολείο.
...
Υπάρχει στη Σχολή Μωραΐτη ένα μουσικό συγκρότημα μαθητών που λέγεται Αχτύπητα Φιλέτα. Θα ήθελα κάποιος να μου πει αν αυτή η ονομασία, Αχτύπητα Φιλέτα, είναι προϊόν επίσημης γλώσσας και σωστής σκέψης ή προϊόν ανεπίσημης γλώσσας και μη σωστής σκέψης. Με λίγα λόγια, κάποιος πρέπει να μας πει αν οι μαθητές, όταν βάφτισαν το συγκρότημά τους, βρίσκονταν μέσα στο σχολείο, οπότε μιλούσαν επίσημα και σκέφτονταν σωστά ή βρίσκονταν εκτός σχολείου, οπότε μιλούσαν ανεπίσημα και σκέφτονταν λάθος. Επειδή ποτέ δεν θα πάρω μια αξιόπιστη απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, θα προχωρήσω μόνος μου στην ανίχνευση του όρου Αχτύπητα Φιλέτα και χωρίς αυτή την τόσο σημαντική πληροφορία.
Το φιλέτο είναι το πιο τρυφερό κρέας και γι' αυτό τρώγεται αχτύπητο. Συγχρόνως είναι και το πιο εκλεκτό και ακριβό κρέας, άρα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως και το συγκρότημα είναι εκλεκτό, και όχι απλώς εκλεκτό αλλά και αχτύπητο, γιατί αχτύπητο θα πει και άφθαστο, ασυναγώνιστο. Το φιλέτο είναι τρυφερό και τα παιδιά αυτά όμως βρίσκονται σε μια τρυφερή ηλικία και μπορεί τώρα να είναι ακόμη αχτύπητα, αλλά πολύ γρήγορα θα χτυπηθούν από μιαν ανελέητη κοινωνία, μια κοινωνία που τα βλέπει ως φιλέτα έτοιμα για κατανάλωση από έναν Κρόνο που τρώει τα παιδιά του, ένα λογοκεντρισμό που τα μεταβάλλει σε φιλέτα, σώματα χωρίς ψυχή ή ψυχές χωρίς σώματα, σώματα πουλημένα στις προθήκες των κρεοπωλείων, ενώ οι ψυχές τους μας νεύουν μέσα από παραστάσεις μυστικές. Αν μέσα από τη λέξη αχτύπητα απομονώσουμε το αχ και από τη λέξη φιλέτα απομονώσουμε το φίλε θα δούμε τις ψυχές τους να μας νεύουν σπαρακτικά: αχ φίλε.Τώρα: τι θα μπορούσε κανείς να ανιχνεύσει στα ονόματα των σημερινών συγκροτημάτων που παίξανε προχτές στο παμπ του Μάικ;
Αλλά εμείς δε θα ακούμε, γιατί δεν έχουμε μάθει να ακούμε και νομίζουμε πως φταίνε οι νέοι, που δεν μιλούν σωστά, γιατί χρησιμοποιούν ξένες λέξεις, όπως η λέξη φιλέτο, που θα αφελληνίσει την ελληνική γλώσσα. Άλλωστε και τα λάθη, και αυτά ακόμη, κάτι σημαίνουν. Όχι μόνο αυτά που οι άλλοι θεωρούν ως λάθη, επειδή δεν συμπίπτουν με τις απόψεις τους, αλλά και τα πιο παρεδεδεγμένα λάθη, όπως τα τυπογραφικά. Και σ' αυτά ακόμη μπορούμε να διακρίνουμε ίχνη κάποιων σημαινομένων.
...
3 σχόλια:
1) Δεν είναι πία απλώς ξενομελή, αυτόπροσδιορίζονται πλέον ξενόφωνα.
2)Αχ φίλε, να ξέρες πόσο καλό μας κάναν όλους αυτά τα παιδία με το το psychokiller να τραντάζει τα διαλλείματα απ το καμαράκι...
Επίσης είναι mainstream. Αφάνταστη αφίσσα αχτύπητων φιλέτων. Eίναι 3συγκροτήματα, όχι ένα, και παίζουν εκτος σχολείου, σε pub !
ΝΟ210
"....είναι προϊόν επίσημης γλώσσας και σωστής σκέψης ή προϊόν ανεπίσημης γλώσσας και μη σωστής σκέψης"
εεεε,...και αν είναι προϊόν ανεπίσημης γλώσσας και σωστής σκέψης; ή, επίσημης γλώσσας και μη σωστής σκέψης;
Είναι ντροπή, φαντάζομαι, να δηλώσω δημόσια πως δεν κατάλαβα τίποτα, ούτε από την πρώτη αλλά ιδιαίτερα από τη δεύτερη παράγραφο.
Ντρέπομαι Σπύρο, αλλά τι να κάνω.....
Δημοσίευση σχολίου