9.3.09

Εργασίες: η ηθική της μικρής απατεωνιάς

Παραδόθηκαν σήμερα όλες οι εργασίες των ελληνικών· αύριο θα ταξιδέψουν για να βρουν την αξιολόγησή τους.

Ήταν, πάλι, μια δοκιμασία για μένα· είναι πάντα κουραστικό να κάνεις υπομονή, όταν κάποιο πρόσωπο, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τηρεί συμφωνημένες προθεσμίες και τραβάει το σκοινί, όπως λέμε, ώσπου δεν έχει άλλο.

Η σκληρή όμως είναι η ηθική δοκιμασία. Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο και εξουθενωτικό να αντιμετωπίσω ανθρώπους, παιδιά και γονείς, που αισθάνομαι ότι προσπαθούν, με εκβιαστικό μάλιστα τρόπο, να με εξαπατήσουν.

Το όριο μεταξύ προπαρασκευαστικής επεξεργασίας και λογοκλοπής δεν είναι ούτε ασαφές ούτε αδιόρατο ούτε σχετικό. Όπου και να σπουδάσει κανείς σοβαρά θα ανακαλύψει ότι είναι και γενικής αποδοχής.

Ας το επαναλάβω: είναι αντιδεοντολογικό, δηλαδή ανήθικο, να επιτρέπει κάποιος οποιαδήποτε παρέμβαση ή συμμετοχή τρίτου προσώπου στη σύνταξη και τη διατύπωση μιας εργασίας του. Στο ΙΒ δεν μετράμε το μέγεθος ή την ποιότητα της παρέμβασης ή της συμμετοχής. Υπολογίζουμε μόνο το γεγονός. Αν το αποτέλεσμα που παρουσιάζεις για αξιολόγηση δεν είναι εντελώς δικό σου είσαι εκτός ορίου.

Αυτά δεν είναι απ' όλους σεβαστά. Υπάρχουν πάντα γονείς και παιδιά που χαμογελούν ειρωνικά και τα θεωρούν αφελή· "ποιος θα μ' εμποδίσει να βοηθήσω την κόρη μου στις εργασίες της - κακό είναι;" λένε· "δικιά μου δουλειά είναι, απλώς κάποιος με βοήθησε στη διατύπωση" λένε. Υπάρχουν πάντα πρόσωπα που υπόσχονται να "εξασφαλίσουν στα παιδιά κάτι καλύτερο" (αυτοί βέβαια δεν είναι εκείνοι που ματώνουν μαζί με τα παιδιά για να εξασφαλίσουν εκείνα για τον εαυτό τους το καλύτερο).

Εμείς πάντως, στο ΙΒ της Σχολής Μωραΐτη, υπερασπιζόμαστε την ηθική της ακαδημαϊκής τιμιότητας, και έχουμε αποτελέσματα. Τα προηγούμενα χρόνια οι λογοκλόποι μικροαπατεώνες με το μεγάλο θράσος και το επιθετικό τουπέ ήταν κοντά στο 1/8 των μαθητών. Το πλήρωσαν ακριβά, με βαρβάτες απώλειες βαθμών. Φέτος τα παληκάρια έπεσαν κάτω από το 1/10.

Θα λάβουν και αυτοί το λογαριασμό τους.

Και του χρόνου λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: